Nordis News

EDMO lancerer kampagnen ‘Vær skarp til valg’ forud for Europa-Parlamentsvalget 2024

Europa-Parlamentsvalget 2024 nærmer sig, og millioner af europæere kommer ved at stemme til at spille en afgørende rolle i at forme det fremtidige europæiske demokrati. På samme tid er der blevet påvist vidtrækkende desinformationskampagner, der har til formål at underminere valgprocessen. 

Som et svar på denne presserende udfordring, lancerer EDMO og EDMO’s hubs mandag den 29. april en online-kampagne med titlen ‘Vær skarp til valg’. Kampagnen vil køre i seks uger og sigter efter at støtte og styrke europæere i at navigere i informationslandskabet rundt om parlamentsvalget. Hver mandag udgives et nyt ‘Vær skarp til valg’ budskab sammen med praktiske tips som en opfordring til borgere om at vurdere, hvorvidt den information, de møder, er pålidelig. Disse budskaber og tips bliver spredt bredt gennem EDMO’s netværk og oversat til forskellige europæiske sprog af lokale EDMO hubs for at sikre tilgængelig og relevans i lokale kontekster, nuancer og kulturelle referencer.

Målet med ‘Vær skarp til valg’ kampagnen er at fungere som et fyrtårn for vejledning og forstærkning, der gør det muligt for europæiske borgere at træffe informerede beslutninger og værne om den demokratiske proces’ integritet.

Tip 1

Livet er kompliceret, og det samme er politik. Overskrifter er skabt til at fange dit øje, men en overskrift giver ikke den fulde historie. Det kan et kort opslag på sociale medier heller ikke. Hvis det lyder utroligt, er det sandsynligvis tilfældet. Så… læs hele historien og ikke bare overskriften.

Click-bait overskrifter og opslag kan med vilje være vildledende og kan være skabt til at fremprovokere stærke følelser, der tilskynder delinger.

Tip 2

Det kræver kun få klik at ændre indhold, så det skaber helt andre mening og fortæller andre historier. Hvis du ser en video eller hører en optagelse med en offentlig person, der siger noget sensationelt, så vær opmærksom på, at det måske er falsk.

Kunstig intelligens kan producere billeder og videoer, der ligner ægte mennesker, men som ikke er det. Det gælder også deepfake-videoer. Deepfake-optagelser, der udelukkende består af lyd, er i særdeleshed svære at verificere ægtheden af.

Mød billeder og videoer på nettet med et kritisk blik – især hvis de fremkalder en stærk følelsesmæssig reaktion.

Tip 3

Disinformation fremprovokerer ofte en stærk følelsesmæssig reaktion, som kan føre til delinger i et øjebliks vrede, begejstring eller mistro. Tro ikke på alt, bare fordi det går viralt. Bots og falske profiler kan udnytte algoritmer til at forstærke indhold online.

Sociale medier og beskedtjenester gør det nemt at dele informationer til store grupper af mennesker. Og så kan kunstig intelligens også bruges til at oprette falske profiler og promovere falsk eller unøjagtig indhold, så det går viralt selv med en meget begrænset mængde autentiske delinger.

I det interaktive spil ‘Bad News’ kan du selv indtage rollen som superspreder af desinformation og udnytte bots til at få dit falske budskab i omløb. Spil det på TjekDet.dk/BadNews.

Tip 4

Hvis en historie kun er blevet fortalt om fra én type kilde eller medie, er det muligvis ikke hele historien, der bliver fortalt. Spørg dig selv, hvem står bag historien? Hvorfor? Og hvordan har den nået dig?

Der gælder forskellige redaktionelle regler for forskellige typer af medier. Ofte er der større krav til validering og balance for de historier, der bliver transmitteret eller printet fysisk, sammenlignet med historier, der kun eksisterer på nettet.

TjekDet har samlet seks gode råd, så du undgår at blive snydt. Læs dem på TjekDet.dk.

Tip 5

Få pålidelig information om, hvordan, hvornår og hvor du kan stemme ved valget fra officielle kilder. Se her 👉 https://loom.ly/T1NG9yk, og vær opmærksom, hvis du støder på indhold, der antyder, at der foregår svindel.

Desinformation om valgprocesser spreder sig ofte før og efter valg for at delegitimere valg gennem grundløse anklager om valgsvindel. 💡https://loom.ly/3FgML1E

Tip 6

Hvis du er usikker på ægtheden af en historie eller et opslag, kan du tippe en faktatjekker fra det uafhængige faktatjekmedie TjekDet. De faktatjekker blandt andet indhold på nettet og vurderer dets rigtighed. 

EDMO’s Election Task Force udgiver dagligt opdateringer om desinformation om valget, og European Fact-Checking Standards Network (EFCSN) har oprettet en database med faktatjek, der relaterer sig til valget.

Share This :

Leave a Reply