Europarlamenttivaalien lähestyessä miljoonat eurooppalaiset äänestävät ja ovat mukana muokkaamassa Euroopan demokratian tulevaisuutta. Nyt on jo havaittu laajamittaisia disinformaatiokampanjoita, joiden tarkoituksena on horjuttaa vaaliprosessia ympäri EU:ta.
Turvatakseen vaalien demokraattisuutta Euroopan digitaalisen median seurantakeskus EDMO ja sen hubit käynnistävät maanantaina 29. huhtikuuta verkkokampanjan nimeltä “Viisaasti vaaleihin”.
Fatabaari on mukana EDMOssa pohjoismaisen NORDIS-hubin kautta. Myös Faktabaari osallistuu EDMOn viestintäkampanjaan.
Kampanja kestää kuusi viikkoa ja sen tavoitteena on tukea ja voimauttaa Euroopan kansalaisia navigoimaan tiedon valtameressä europarlamenttivaalien ympärillä.
Jokaisena maanantaina julkaistaan uusi “Viisaasti vaaleihin” -someviesti, johon liitetään käytännön vinkkejä, jotka rohkaisevat kansalaisia arvioimaan löytämänsä tiedon tarkkuutta ja luotettavuutta.
Viestejä levitetään laajasti EDMOn verkostoissa ja paikalliset EDMOn hubien asiantuntijat kääntävät ne eri EU-kielille. Näin varmistetaan viestien saavutettavuus ja toimivuus ympäri Euroopan.
“Viisaasti vaaleihin” pyrkii siihen, että eurooppalaiset tekevät faktoihin perustuvia päätöksiä. Samalla pyritään suojaamaan demokraattista prosessia.
Kampanja näkyy Faktabaarin sometileillä 10. kesäkuuta saakka. EDMOn vinkkien lisäksi linkitämme postauksissa myös Faktabaarin ajankohtaisiin sisältöihin, jotka auttavat äänestäjiä kulkemaan viisaasti vaaleihin.
Eurooppalaisittain kampanja käydään #BeElectionSmart-aihetunnisteella.
Vinkki 1
Elämä on monimutkaista, ja niin on politiikkakin. Otsikot on suunniteltu herättämään huomiosi, mutta otsikko ei kerro koko tarinaa, eikä lyhyt someviestikään. Jos jokin kuulostaa uskomattomalta, se todennäköisesti on sitä. Lue siis koko tarina, älä pelkästään otsikkoa.
Klikkiotsikot ja -julkaisut voivat olla tarkoituksella harhaanjohtavia ja suunniteltu herättämään voimakkaita tunteita, jotka rohkaisevat jakamaan niitä eteenpäin. Pysähdy, harkitse, tarkista.
Kuvassa: Viisaasti vaalehin: Lue otsikkoa pidemmälleLINKKI: Katso FactHackerin video valheiden, juorujen ja muun malinformaation tunnistamisesta: https://youtu.be/-tcRpYMqOTM?si=sVitnhxMAcU7q28y
Vinkki 2
Verkkosisältöä voidaan muuttaa vain parilla klikkauksella. Jos näet videon tai kuulet äänitteen julkisuuden henkilöstä sanomassa jotain uskomatonta, muista, että se voi olla feikki. Tässä vinkkejä feikkien tunnistamiseen: https://faktabaari.fi/dil/vinkkeja-tekoalyn-tuottaman-sisallon-tunnistamiseen/
#ViisaastiVaaleihin
Tekoälyllä voidaan luoda kuvia ja videoita, jotka näyttävät aidoilta, mutta ovat feikkejä. Pelkästään ääniin perustuvia syväväärennöksiä on erityisen vaikeita huomata.
Katso kuvia ja tallenteita verkossa kriittisesti – erityisesti, jos ne herättävät voimakkaita tunteita.
LINKKI: Lue lisää tekoälystä Tekoälyoppaastamme
Vinkki 3
Disinformaatio herättää usein voimakkaita tunteita ja kannustaa jakamaan hetken mielijohteesta. Älä usko jotain vain siksi, että se leviää nopeasti. Botit ja feikkiprofiilit voivat käyttää hyväkseen algoritmeja sisällön levittämiseen.
Sosiaalinen media ja viestisovellukset tekevät tiedon nopeasta jakamisesta todella helppoa. Lisäksi tekoälyteknologiaa voidaan käyttää feikkiprofiilien luomiseen ja väärän tai epätarkan sisällön edistämiseen.
LINKKI: Katso FactHackerin kolme kysymystä
Vinkki 4
Jos viesti tulee vain yhdestä lähteestä tai mediasta, se ei välttämättä kerro koko tarinaa. Kysy itseltäsi, kuka sen tuotti, miksi ja miten se on tavoittanut sinut. #ViisaastiVaaleihin
Lue laajasti eri medioita ja tiedonlähteitä.
LINKKI: Katso FactHackerin video lateraalisesta lukutavasta
Vinkki 5
Tarkista, miten, milloin ja missä voit äänestää vaaleissa virallisista lähteistä: vaalit.fi Ole varovainen minkä tahansa sisällön kanssa, joka vihjaa, että Euroopassa olisi käynnissä vaalivilppiä. #ViisaastiVaaleihin
Vaaleja koskeva disinformaatio leviää usein ennen ja jälkeen vaaleja. Sillä pyritään mitätöimään vaalit esimerkiksi syyttämällä ulkopuolista vaikuttamista tai vaalivilppiä:💡https://loom.ly/3FgML1E
Vinkki 6
Jos epäröit tarinaa tai julkaisua, voit kysyä asiantuntijalta ja pyytää faktantarkistusta. Faktabaari tutkii vaalien alla leviäviä väitteitä verkossa. #ViisaastiVaaleihin
LINKKI: Pyydä faktantarkistusta https://faktabaari.fi/lomake/
Kaikki faktantarkistuksemme: https://faktabaari.fi/fakta/EDMOn vaaliryhmä julkaisee päivittäin tietoa vaaleihin liittyvästä disinformaatiosta 🛎️ https://loom.ly/HL2Mk18 ja Euroopan faktantarkistusstandardien verkosto tarjoaa tietokannan faktantarkistetusta vaalitiedosta ▶️ https://loom.ly/_Zr2KAc